logo Satyrykonu link do strony logo BIP link do strony
logo Letniej Akademii Filmowej link do strony Logo Legnicy Cantat
O Nas     Kalendarium     Działalność     Zajęcia     Przetwarzanie danych osobowych
baner reklamowy imprezy "Świat pod Kyczerą"

Magazyn powietrza będzie w… piwnicy


Trwają intensywne prace w ostatnim, niewyremontowanym skrzydle zabytkowej Akademii Rycerskiej. Skrzydle z basztą, znajdującym się po lewej stronie od wejścia na dziedziniec. Już w przyszłym roku Legniczanie powinni cieszyć się z efektów prac budowlańców.

Znajduje się tam wiele sal i pomieszczeń, które będą służyć mieszkańcom. M.in. przepiękna, reprezentacyjna Sala Wilhelma, zwana też Salą Książęcą, która po remoncie będzie zapewne jednym z najpiękniejszych wnętrz na Dolnym Śląsku. Wielki, ozdobny kominek, sztukaterie na ścianach i zdobienia robią wrażenie nawet teraz, przed pomalowaniem. Sala nie była remontowana od lat – na pewno od 1978 roku, kiedy Rosjanie oddali ją Legnicy. – Mamy nadzieję, że Sala Wilhelma odzyska swoją świetność – mówi Grzegorz Szczepaniak, dyrektor Legnickiego Centrum Kultury (na zdjęciu pokazuje Salę Wilhelma). - Będzie służyła do wielkich gal i uroczystych koncertów. Niestety, koncertów raczej kameralnych. Bo choć została wybudowana jako sala koncertowa na początku XX w, to zgodnie z obecnymi przepisami, nie będzie w niej mogło przebywać więcej niż 270 osób naraz – dodaje.

Brak sali koncertowej z prawdziwego zdarzenia to duży problem dla Legnicy. W czasie remontu przeprowadzone zostaną więc prace poprawiające akustykę w tzw. ujeżdżalni, która dotąd służyła w mieście za salę koncertową, ale akustyka była w niej kiepska. Przeróbki powinny choć trochę poprawić jakość dźwięku w sali, w której przed wiekami rycerze ujeżdżali konie.

W remontowanym skrzydle będzie natomiast wielu pomieszczeń, które będą służyć mieszkańcom. To sale do m.in. zajęć tanecznych, ruchowych, rytmicznych, prób muzycznych, różnych kółek zainteresowań. – Jeżeli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł na prowadzenie zajęć, z których będą mogli korzystać Legniczanie, to prosimy o kontakt z Legnickim Centrum Kultury. Chcemy jak najlepiej wykorzystać powierzchnie, kiedy już zostaną wyremontowane – mówi Szczepaniak.

Z kolei w baszcie stojącej w remontowanym skrzydle znajdowała się niegdyś klatka schodowa. Jednak ze względu na kształt schodów, obecne przepisy nie pozwalają na jej funkcjonowanie. Dobudowano więc inną klatkę, a obszerne hole, które są w baszcie, zostaną wykorzystane inaczej. – Chcielibyśmy, aby baszta stała się galerią, w której będą odbywały się różne wystawy – mówi Grzegorz Szczepaniak.

Co ciekawe, jednym z najtrudniejszych zadań do rozwiązania w czasie remontu była kwestia wentylacji powietrza w obiekcie. Gmach jest zabytkiem, więc jego przebudowa obwarowana jest licznymi obostrzeniami. Aby trzymać się przepisów i jednocześnie zagwarantować budynkowi przepływ powietrza, nadzorujący remont wrocławski architekt wpadł na nietypowy pomysł. Otóż magazyn powietrza będzie znajdował się w… jednej z piwnic. I stamtąd powietrze, przez specjalne instalacje, będzie wtłaczane do budynku.

Koszty remontu pokrywa kasa miasta, czyli faktycznie sami Legniczanie.



Źródło: ego   2009-11-19


 

   Dzieje się





reklama Galerii Piastów
logotyp sieci hoteli Qubus
logo LPWIK
logotyp radio taxi Wicar
logotyp KGHM
logotyp MPK Legnica
logotyb restauracji BISTRO N22
logotyp restauracji Koku Sushi
logotyp firmy kateringowej BPS CATERING
Voss logotyp i link do strony firmy
logotyp Footbal Academy


 
                   


© Legnickie Centrum Kultury 2003-2019   tel. 76 723-37-00   e-mail: lck@lck.art.pl